HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


7 Ağustos 2011 Pazar

BEREKET AYI RAMAZANI ŞERİF


İki haftalık  güzel bir tatile çıktık.Tüm yılın yorgunluğunu ve stresini atıp dinlenme imkanı bulduk.
Hafta başı  Ramazan ayı ile Mesai'ye başladık.Biz tatildeyken EKİP Tandırın balını süzmüş,süzmüşte ne süzmüş.....Bala soktuğumuz 9 Kovandan Tandırda da12 teneke almışlar,bunlara Akpınar da süzülen 8 tenekeyi de ekleyince 9 kovandan toplam 20 teneke bal aldık artı 8de çıtada petekli bal.Yani yaklaşık 570 kilo bal aldık.Allah bereket versin  41 kere MAŞALLAH
Unutmadan EKİP'deki abilerime de teşekkür ederim balları süzüp hazırlamışlar.


Bizede bu tenekedeki balları kavanozlara koyma işi kaldı .Hemen evin balkonuna tezgahı hazırladık.Ustaları arayarak kavanoza koyma ile ilgili ti olar aldık.


Önce benmari tekniğiyle tenekede ki balı ısıtırken dinlendir me kazanına bir kat ince gözlü tülbent,2 kat ta ince duvak tülü  taktım Isınan balı bu süzgeçlerden geçirerek kazanda 1 saat kadar dinlendirdim.


Bu esnada  Mustafa'da bize çok yardımcı oldu.Sağ olsun dinlenen balları kavanozlara doldurdu.Balın üretim aşamalarında uzak dursa da paketlemede emeği çok.Eline sağlık evlat.... 


Bal kavanoza koyunca rengide ortaya çıktı kırmızıya yakın bir renk.Ben Tandır ve Akpınar ballarını ayrı ayrı kavanozladım.Resimdeki bal Tandırın balı Akpınar dan alınan balın rengi ise bir ton daha koyu.Ballarda ıhlamur kokusu da ağırlıkta...


İşte tüm yıl boyunca verilen  emeklerin karşılığını görünce bütün bir yılılın yorgunluğu gidiyor.İnsana verdiği haz ise bambaşka.Tüketenlere de şifa olur İnşallah...


Çarşamba günü Akpınardaki arılığa gittik.Ruşetlerden 5 tanesini yeni alınan kovanlara aktararak geri kalan 5 i de boyayıp sisteme dahil edeceğiz.


Ana kutularına vermek için hazırlanan kekler.Önceden bardaklara koyulup hazırlandı.


Böylece seri bir şekilde tüm ana kutularına hızlıca verildi.Diğer koloni kontrolleri yapılıp arılıktan ayrıldık.Akşama Tandırda iş var.


Tüm Ekip akşama doğru toplanıp Tandıra geldik.Geçen günlerde  ayılar ana kutularından birtanesini parçalayınca.Birol abide çareyi arılığa elektrikli çit çekmekte bulmuş.Tüm ekip elbirliğiyle çitleri hazırladık.


Sistemi hazırlanınca Yusuf abi çalışıp çalışmadığını kontrol etmemiz lazım diyerek.Ekip tellere dokunduğu esnada gizlice çalıştırıp ''Test yapıyorum diyor'' Uyanık Arıcı.Çarpılandan çıkan ses Ekibi güldürüyor.Az değil 3000 volt....Ayıların işleri artık çok zor...


İftar zamanı yaklaşınca bizede mangalı yakmak düştü.Vaktinde hazırlayıp Ekibi aç bırakmamak  lazım


Hep birlikte iftarımızı açtık.Allah kabul etsin.Tandır da açık havada yemek yemek bir başka Köfteler leblebi gibi gidiyor.


Yemeğin arkasından ateşin karşısında çay keyfi yaparak ayrılıyoruz.


Cumartesi günü toplanıp tandıra giderek bal dan çıkan kovanların durumuna bakıp ayar edeceğiz.Vakit kalırsa Hacı abinin iş yerindeki bir kaç kovanıda süzeceğiz.


Kovanların katlarını kırarak kuluçkalıklarını  gözden geçirip yavrulu çerçeveleri kuluçkalıkta topladık.Yavru sayısında ciddi bir azalma mevcut.Özellikle günlük yumurta az.Bu da baldan çıkan kovanların sıkıntısı.Bu işlemi yaparak Ana arıyı tekrar yavrulama ortamı hazırlamak.


Alt katların çoğu polenli çerçeve bunları yavrulu çerçevelerin arasına koyduk.Böylece bu çerçeveleri yavrulamak için açacaklar.Üst katada ballı ve kabarmış verdik.Bu işlemlerin sonunda kovanı 15 ile 20 çerçeveye sıkıştırdık.Ortalama yavru sayısı 5 ile 6 çerçeve...


9 kovandan birinde ana kaybı mevcut.Bu kovanda mevcut olan memeler temizleyip ana kutularından yumurtlayan bir ana vererek kovanı tekrar faal hale getirdik.


Bu işlemler esnasında arı yağma yapıyor.Balı alınmış stresli arı saldırıyor.Yapacak çok şey yok yer gök adeta arı kaynıyor.


Yağmadan dolay Ekip sık sık mola veriyor ama yetmiyor.Kovanları sıkıştırıp artan petekleri katlara koyarak  arılıktan ayrıldık.Hacı abini süzme işi pazara kaldı.Akşama doğru orucun vermiş olduğu susuzluk Ekip'i zorladı Ama işi bitirdik.

2 yorum:

  1. Gökhan Bey,

    Senenin yorgunluğunu hem tatille hem de hasattaki verimle atmışsınız. Ülkemiz arıcılığı adına nadir görülen bir verim. Allah nazarlardan korusun. Darısı inşallah başımıza.

    Selamlar. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  2. Erdoğan Bey teşekkür ederim darısı size ve tüm arıcıların başına

    YanıtlaSil