HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


2 Temmuz 2011 Cumartesi

DÖRT DÖRTLÜK





Pazar günü sabah Yusuf abi arılığa ziyarete geldi.Kovanları kontrol ettik.Kontrolü ilginç ama şartlar,ne yapsın....Arıların durumunu beğendi.3 katlılara kat atılmalı dedi....


 Hakikaten 3.kata arı basmıştı.4.katları atmak şart oldu hadi hayırlısı......Ballamasını hızlandırmak için de katlara kabarmış petek verdik.


Birkaç gündür kapalı olan havanın ardından salı günü hava çok güzeldi.Arılar güzel havanın tadını çıkardılar.Kovanların çoğunda yavru uçuşu oldu.Seyrine doyum olmuyor.


 Maşallah yer,gök adeta arı kaynıyor...


En son hazırlanan ruşetlerin durumu güzel.Geçen hafta verilen analar tüpten çıkmış.2 çıta arı verilen ham petekler kabartılmış günlük yumurtayı da atmış...Nazar değmesin


Günlükleri gördük mü işlem tamam


İşte günlüklerin sahibi10.06.2011 de doğan Hürremin torunu.... Maşallah


 Cuma günü arılığa gelince ilk iş 4 katlıların durumuna bakmak oldu.Alttan petek örmesin diye son kattaki çıtaları ortalamıştık.Bu kez arı yana petek örmüş.Bu ne hız...


Bu da diğer kovan....Kovanlara 1er ham verip çıtaları sağa kaydırdım.Petek gözlerine de bal basmış...


Ana değiştirmek isteyen3 katlı problemli bir kovanımız vardı.3 katlı kovana anayı hemen vermek riskli olurdu. bizde anayı tüpte 4,5 gün bekletip daha sonra bıraktık.Metot işe yaramış,yeni ana  kabul edilmiş.


 Peteğe ihtiyaç olunca bizede  hazırlamak düştü.Eldeki son hamlarda bitti.Bakalım ne yapacağız...


Akşama doğru Ferhat Beyin yanına gittim.Arılığı evinin arkasında beraber gidip arılarına bakacaktık ki....Bir oğul söğüt fidanına konmuş.


Hemen ruşete silkeledik.


Ruşeti söğüdün altına koyduk.Anayı aradık fakat göremedik.Ananın ruşette olduğu belliydi.Yerdeki arılar karınca gibi tahtanın üstünde kovana giriyorlardı. 
 Ferhat bey'in arılığındaki anaların bazılarını boyadık.Kat ihtiyacı olan kovanının katını attık.Meme yapmış kovanını ruşetlere bölerek hem çıkacak anaları değerlendirdik hemde oğula çıkmasını engelledik.Bu esnada 3 tane anayı da tam memeden çıkarken yakaladık onlarıda kafese aldık.
Oğul yöntemiyle çoğalmak zor iş.Kontrol arıcıda değil...Buda işleri karışık hale sokuyor...Sen arıya değil arı sana hükmediyor.

1 yorum: