HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


3 Nisan 2011 Pazar

YAĞMUR,ÇAMUR FARKETMEZ...

Hafta içi Fikri Abi'nin babasının vefat haberini aldık.Tüm EKİP cenazenin defin işleri ve bu zor gününde Fikri abimize destek için Bursa'ya gittik.Acı bir gündü,annesini kaybedeli daha1 yıl olmadan şimdi de babasını kaybetmişdi.Allah rahmet eylesin,taksiratlarını affetsin,yakınlarınada sabırlar versin.Ağlayarak geldiğimiz bu dünyadan gülerek gitmeyi Allah hepimize nasip etsin....


Cenaze'den sonra Bursa'da arıcılık yapan  Mehmet GENÇÜNAL ve Kenan GİŞAN beyleride ziyaret etme imkanı bulduk.Kendilerini Teknik Arıcılık Paylaşım Formundan tanıyordum.Tabiki yüz yüze sohbet bir başka oluyor.Arıcılık uygulamaları hakkında fikir alışverşlerimiz oldu.Üzüntülü gitiğimiz ziyaretimizden,yeni dostlarla tanışma huzuruyla Eskişehir'e döndük.


Pazar günü, gene kapalı ve soğuk klasik bir Eskişehir sabahıyla uyandık.Ama bizim için yağmur çamur farketmez EKİP'ce yine vadi yollarındayız.Zirvelere sis çökmüş vadiye indikce hava açıyor.Buraların manzarası bir başka,doyum olmuyor seyrine...


Arılığa girdiğimizde yağışın izleri belli oluyordu.Yer yer oluşan su birikintileri yağmurun ne kadar çok yağdığını gösteriyordu.Çok şükür kırılıp dökülen bir şeyler yok...İşe koyula biliriz.


  İlk iş anakutularının kontrolünü yapmak oldu.Geçen hafta meme yaptırdığımız kutlardan birinde,çıkan anayı gördük.Bundan sonra çifleşmesini bekleyip günlük yumurta kontrolü yapacağız.Diğer kutuda memeden çıkması beklenen anayı göremedik onada günlük yumurta verip tekrar meme yapmasını bekliyeceğiz.Son kutuda faaliyet güzel,sistem çalışıyor.Sabahtan hazırladığım ılık şerbeti verip,kutuların işini bitirdik.


Kovanlarımıza gelince ilk iş olarak zayıf olan kovanlarımızın kadro ve yavru durumlarına bakıyoruz.Kayıtlar yardımıyla kuvvetli kovanlardan zayıflara arı silkeliyerek destekliyor şerbetlerini verip kapatıyoruz.Kovanlarda yavrulu çıtaların sayısının artması ve kadro zenginliği göze çarpıyor.Yukarıdaki kovanda 9çıta,8çıta arı,6çıta yavru mevcut.(bize sarı kart yediren kovan)... :-)

Farklı kovanlara ait yavrulu çıtalar.

13 nolu kovanın kontrolü esnasında ana arıyı ve günlük yumurtaları göremedik.Çıtalarda da kapalı ana memelerinide görünce kırmızı ikaz.Hemen ana kutusundan aktif  bir anayı kafese alarak.Kovandaki kapalı memeleride falçata yardımıyla petekten ayırıp,anasız olan anakutularına ve anasını alacağımız anakutusuna verdik.


Ana kafesinin bir ucunu kekle kapatıp,anayıda içine koyup çıtaların ortasına yerleştirdik.Bir kaç güne kadar keki delerek anaarı kovana dahil olacak.Ve kovanın faaliyeti aralıksız devam etmiş olacak.... :-) Böylelikle skıntılı bir durumdan çok rahatlıkla sıyrılmış olacağız.Ayrıcada hazır bir kaç kapalı ana memesinede sahip olarak.Gelde ana yetştirme.... :-))



Gitme zamanı gelmiş,vakit nasılda geçmiş.İşleri bitirip son kontrolleride yaparak bu haftayıda kapattık.Yorulduk ama sıhat bulduğumuz kesin..


2 yorum:

  1. Ana arılarınızda bitti bakalım kutularınızda.

    Ah kıyamam ben size...

    YanıtlaSil
  2. Hayırlısı olsun abiciğim...
    Kutuları nasıl dolduracağımızı mutlaka BİLEN biri vardır :-)

    YanıtlaSil