HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


10 Nisan 2011 Pazar

DOĞA'NIN UYANIŞI

İşte bu.....Havalar ısınmaya,ağaçlar çiceklerini açmaya başladı.Biz arıcılarında mesaisi de hızlandı.Artık fırsat buldukca hafta içinde de gelmeye başladık.Çarşamba günü Halil abi ve Ben arılığa geldik.2 kişi o gün hatırı sayılır bir iş çıkardık.200'ün üstünde kovana baktık....Yorulduk ama değdi.
Bu hafta arılığımızı ziyarete Ahmet GÜL Abimiz geldi.Kendisi de arıcılığa merak sarmış çalışmalarımızı yakından takip etti.Umarım bu ziyareti arıcılık beklentilerine cevap vermiştir.Gün onun için güzel ve keyifli
geçmiştir
 Arılığa girdiğimizde ilk dikatimizi çeken polen gelişi oldu.Kolonilerdeki yavru mevcutlarının artması arıyı polene sokmuş.Bu davranış koloni'nin sağlıklı ve kuvetli olduğunun bir göstergesi.Bizde polen tuzağını devreye sokup misafirimize de biraz polen ikram ettik.
Kovanların bazılarında görülen yavru uçuşlarıda,yeni ve güclü tarlacıların müjdesini veriyor bizlere...
Bu 14 nolu kovanda 8 çıta yavru,9 çıta arı mevcut ve bugüne kadar 4 çıta kapalıyavrusunu aldık.Bir okadarda arı silkeledik.Kovanın gücü ortada ama kontrolsüz güç güç değildir.
Diğer kovanlarımızdaki kontrollerde kadroların hızla artığını gözlemledik.Güçlü kovanlarımızdan zayıflara durumlarına göre takviyeler verdik.Bu sayede zayıfları güçlendirip,güçlü olanlarıda kontrol altına almış olduk.Bu işlemleri yaparken dikkatli ve titiz olmalıyız.Zayıf olan kovana,bakacağından fazla yavrulu çıta verirsek yavruyu üşüte de biliriz.Malum Eskişehir şartları.Ayrıca anakutularını da ihmal etmiyoruz.
Yavrulu çıtaların durumları çok güzel ve sağlıklı gözükmekte.
Çıkan yavruların yerine günlük yumurtalarıda döşemiş.Döngü çok güzel şekilde devam etmekte.Şerbetlerinide vererek kovanların kontrollerini bitirdik.
Bu esnada  karnımızda iyiden iyiye acıkmaya başladı.Haydi yemek zamanı... :-)
Gelirken yol üzerindeki bahçeden aldığımız taze soğanlar iştah açıyor.
Öğlen yapmayı düşündüğümüz soğanlıyumurta tavanın çadırda olmayışından iptal etmek zorunda kaldık.Ama olsun yine bir şeyler hazırladık. Ekibi aç bırakmadık.Yemeğin ardından içilen çayın ve yapılan muhabbetin tadına doyum olmuyor.Ama arılar bizi bekler...

 











Geçen haftadan 13 nolu kovandan aldığımız memelerden anaarıların çıktığını gördük.Bu hafta bir anakutusu daha yapmaya karar verdik.Diğer anakutulardan bir yavrulu,bir ballı çıta aldık.Diğer çıtalarada şerbet püskürterek yeni bir ana kutusu daha olşturduk(S6).Sağ olsun Halil abi de kapalı memelerden verince tamam oldu.Bu kutuya kuvetli kovanlardan arıda silkelemeyide ihmal etmedik.Tabi kovanlardan arı silkelerken dikkat edilmesi gereken konular var.Ana arı,kontrolüde bunlardan biri.Son olarakta şerbetini verip işlemi tamamladık.Haftaya ki kontrollerimizde inşaallah yeni anamızla tanışırız... :-)
Bu arıcılığı başka bir yerlerde yapsam bu kadar zevk almazdım heralde ... Ama ekip güzel ,sohbet güzel zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz .Akşam olunca hissettiğim tek şey tatlı bir yorgunluk , mutluluk  ve zamanınnı boşa geçirmemenin hazzı ... :-)

3 yorum:

  1. Gökhan bey arıların ve sizlerin Maşallahı var,Abi şu taze soğan işinide aklımıza soktunuz durduk yere karnımız acıktı şimdi.

    YanıtlaSil
  2. Hüseyin bey Sakarın soğanı buralarda meşurdur.Malum arılıkta çalışıncada acıkılıyor. Çalışmak için yemek lazım.Önceki kayıtlarımda 'Arıcılar ne yer' videosu var seyredin... :-)

    YanıtlaSil
  3. Gökhan kardeşim;
    Çalışmaları çok güzel kayda almışsınız. Canla başla ve istekle çalıştığınız belli.
    Başarılar dilerim. Herkese selamlar.

    YanıtlaSil