HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


18 Temmuz 2012 Çarşamba

HASAT ZAMANI

Çok şükür Allahım sonunda bilgisayarın başına otura bildim.Uzun zamandır faaliyetlerimizden haber veremiyordum.Sanılmasın işleri boşladığımızdan yazmıyoruz.O kadar yoğun trafik var ki, koşturmaca bitmiyor.Yazamadığım bu süre zarfında arılıkta çalışmalar devam ediyor sezon yaklaştıkça işler hızlanıyor,bahçe deki işler  bir yandan devam ediyor,bahçe düzenlemeleri,ekim ,dikim, sulama ....mesai bir yandan personel az işler çok....  arada birde  izin yaptık.  


 Akpınar da işler iyice hızlandı.Bala soktuğumuz kovanları 3 er kata çıkardık.Eskişehir genelin de nektar akımında bir sıkıntı var.Bir türlü istenen hava , sıcaklık olmadı.Akasyaların açdığı zaman yağan yağmur işleri bozdu.Yine çok şükür Akpınar da azda olsa bal var gelmeye de devam ediyor.


Cumartesi günü ekip Yusuf GÜRBÜZ abinin arılarını süzmeye gittik.O da bu sene arıları ayçiçeğine soktu.Sabah 07:30 da hazır olsak ta bal süzmeye başlamamız 11 civarını buldu.Arıların 2 farklı yerde oluşu,bal aldığımız yerle süzme çadırının ayrı yerde oluşu,planlama ve organizedeki eksiklikler(yeme, içme)Havanın aşırı sıcak olması işleri iyice güçleştirdi.


Ama çok güzel bir yer seçilmiş  adeta kovan lara bal akıyor.Bölgedeki tarlalarda yağlık ayçiçeğinin oluşu ise bal akışını hızlandırıyor.


Kovanlardan aldığımız balları 2-3 km ilerdeki süzme çadırına  araçla taşıyarak getirdik.Bu zahmetli ve zor bir  iş birde havanın sıcak oluşu.... Buna rağmen yüzler hep gülüyor. Bu esnada sulama fıskiyelerinden sıçrayan sular sıcak havada süper oluyor.


 Çadırda ise hazırlıklar bitmiş ballı çerçeveler bekleniyor.iş bölümü yapılmış.....


 Birol abi yine bıçağını konuşturuyor...... Dışarı sıcak çadırın içi bi o kadar sıcak boynundaki havlu aksesuar gibi gözükse de değil terin siliyor ,bıçakçının olmazsa olmazların dan eline sağlık


 İşte ilk parti süzülen bal


Günün sonunda tatlı bir yorgunluk İşte arıcının bayramı Hasatın bereketli olsun Yusuf abi.......


Pazar sabahı Ekip Akpınar da toplandık dün işlerin uzamasın dan erken gelip arılığı hazırladık.Bu gün birol abinin ve erol abinin de balları süzülecek.


  Süzme için hazırlanan odamız.zemine naylon örtü serili temiz ve düne göre serin bir yer....


Vakit kaybetmeden katları kırıp ballı çerçeveleri toplamaya başladık.Bal geliyor, arı sakindi rahatsız etmiyor rahat bal alıyorduk.


Bal bu sene geçen seneye nazaran bal  az gözüküyor ama  bu tarih(15.07)  itibariyle aşırı yavru mevcut.Arı sanki beklenti içinde yavru alanı azalması gerekirken artırmış..çok ilginç petekte boş yer yok çıta üstlerine bile günlük bırakmış...




Yüzler gülüyor....


Sırlı çerçevelerin çoğu duvarlar.....


Güneşte bir başka güzel görünüyor


Hb hep var ....teşekkürler


Ahmet abi 10 numara tarakçı.......



BALIN DÖNERİ de bu üst sır kesilip bal çıkıyor........


Balın DÖNERİ diyorsak bi bildiğimiz var.......Nefis 


Erol abimiz süzme  kazanının  başında ellerine sağlık....Verdiği kilolar gözden kaçmıyor filinta gibi olmuş...


 Petekten bal ayrılıyor etrafa yayılan bal kokusu harika nefaseti harika


Tadı başka  kokusu bir başka balınız organik mi diyenler bu kokuyu duymalılar 


 Altın sıvı akıyor hayal edin çeşmeyi açtığınızda bal akıyor yok böyle bir şey


.Bütün bir sezon çalışmalarımızı emeğimizin karşılığında nasibimize düşen Allaha çok şükür ağız tadıyla yemek nasip etsin ,tabiki bu temenniler tüm arıcılarımıza hasatları bereketli olsun.....
Ben inanıyorum Türk arıcısı tam bir emekçi tüm yıl kar kış,sıcak soğuk demeden çalışıp hasatını yapıp nasibim bu kadar diyen kanaatkar insanlardır.Sakın bu insanları bal adı altında ne olduğu belirsiz şeyleri satan, insan sağlığını hiçe sayan kişilerle karıştırmayın Her yerde söylüyorum ve yazıyorum bu BAL GİBİ ALIN TERİ   


Eee bukadar çalışmanın sonun da yemek zamanı bu gün yemekler evden hazır böyle sofra kurmaya ne var...Türkan hanıma ve Ayla hanıma teşekkürler ellerine sağlık.


Dünkü organizeye nispet eder gibi dünün acısını çıkaralım


 Tatlı zamanı bal ile muz harika oluyor üzerine biraz ceviz..... :-))) harika bir lezzet tavsiye ederim.... Bu esnada meraklıları için Arıcılar ne yer 2012 yakında hazır..... 


 1


2


 3


Yemeğin arkasından işe devam kovanlarımızdan birinde ana kaybı olmuş malum bol miktarda ana memesi yapmış.Bu memelerden çıkmak üzere olan anaları topladım.Bu anda anaların memelerden çıkışlarını resmetme imkanı buldum.Yaklaşık 10-11 tane ana'yı  yakalayıp kafeslere aldım.Yerleri hazır ustanın dediği gibi hep bir eksik....
Öğleden sonrada Birol abinin Yusuf abinin Erol abinin ve Hüseyin amcanın da kovanlarını bazılarını süzdük.Akşam eve geldiğimde saat 22:30 geçiyordu.2 günde yaklaşık1ton 200 kg bal süzdük.Ekip' e nazar değmesin arı gibi çalışkanlar....

2 yorum:

  1. selam aleyküm
    hasadınız bol bereketli olsun.afiyet bal şeker olsun.sağlıcakla kalın..

    YanıtlaSil
  2. N'oldu gecen seneki bolluk?

    Çok sevindim gördüklerimden...

    YanıtlaSil