HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


24 Ekim 2011 Pazartesi

KEKLER HAZIR, BESLEME TAMAM



Geçen hafta havaların  soğuk olmasından dolayı arılığa gitmedik.Ama sanılmasın hiç bir iş yapmadık.Akpınar'a bir kaç kez gidildi. Şimdilik Akpınar depo görevi görüyor.İhtiyacımız olan malzemeleri alıp biraz da ortalığa çeki düzen verdik. Bu kış yapılacak iş çok gözüküyor.Yeni çıtalar bahara hazırlanacak,yeni ana kutuları ve ruşetler yapılacak.....v.s. iş çok....


Arılığa gidemedim ama bu hafta bol bol kitap okuma fırsatım oldu.Özellikle Ahmet İNCİ Hocamızın kitabını ilgiyle okudum.Kendi uygulamalarımızla karşılaştırdım.Diğer kitap ise Arıcılığın Temel Esasları(Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders yayını) Bu kitabı İkinci okuyuşum.İlk okuduğumla ikinci okuduğum çok fark ediyor.
Ayrıca internetten Arıcılık sitelerini ve bloglarıda  takip etme imkanı buldum.


  Perşembe günü Birol abi'ye kek yapmaya gidildi.Teşkilat hazır hemen şeker'i putraşekerine çevirip,Bal ve polen ilave ederek  makinada iyice karıştırdık....


Hazırladığımız kek'leri poşetlere koyup paketledik.Rengi ve kıvamı güzel acaba tadı nasıl.....?Bu na da arılar karar versin.


Nihayet bu hafta pazar günü arılığa gittik.Çok şükür kavuşturana özlemişiz.Kimilerine tuhaf gelebilir ama arıcı ustalarımız daha iyi bililer Bu arı hayvanını görmeyince iğnesini yemeyince olmuyor.
Arılığa geldiğimizde geçen haftadaki yağışlar toprağı iyice yumuşatmış.Kovansehbaları iyice toprağa gömülmüş.


Kovanlarımızdan biri yan yatmış düzeltme esnasında kovan devrilip uçuş tahtası kırılmış.Çok şükür arılarda problem yok.


Batan sehbalarını çıkarıp ayaklarının altına mermer parçaları koyup batmalarını engelledik.artık kolay kolay bir daha batmaz.


Daha sonra hafta içi hazırlanan kekleri kovanlara vermeye başladık.Havanın güzel ve sıcak oluşu arıları tek tük de olsa  uçuruyordu.Anormal bir durum olmaz ise artık mart'a kadar  kek yok.


Arıları rahatsız etmeden yağmaya fırsat vermeden hızlı bir şekilde kekleri verdik.Bir bant oluşturup 3 kişi 2 saat olmadan 300 kadar kovanın keklerini verdik. 


 Bu esnada Yusuf GÜRBÜZ abinin 2 katlı kovanların dan birini açdık.Arı 9.çıtaya kadar basmış kuvvetli bir koloni.Bu kovanlar katta kışlayacak gözüküyor.Söylenene göre katta kışlayan arı kolay kolay oğula gitmezmiş.Bakalım baharda nasıl olacak....


 Arılığı yeniden düzenleyip ayrıldık.


Daha sonra kovanlardan ayrı bir yerde bulunan ana kutularına bakmaya gittik.Görünüşte bir sıkıntı gözükmüyor.Her şey yerli yerinde.


Maşallah ana kutuları nın kontrollerinde problem gözükmüyor.Kutuların genelinde arı verdiğimiz kekleri yarılamış,ortadaki iki çıtada salkıma girmiş gözüküyor.Bu kutuları Allah'ın izniyle bahara çıkarmak benim için çok çok önemli.Ana arı üretimi başlı başına ayrı bir iş İnşallah bu işte muvaffak oluruz.


 Arılığın çevresinde alıçlar çok güzel gözüküyor .Ekip sigara molası verince bende hemen alıçların yanındayım. Tatları harika,soğuk yedikçe lezzetlenirmiş.


Ana kutularımız Birol abinin kayınbiraderi olan İlker beyin bahçesinde. Onlarda bu hafta sonu bahçeye çalışmaya gelmişler.Çay içip sohbet ettik Bahçelerini düzenlerken bizlerde heveslenip azda olsa bel yaptık.Eee bahçenin hakkını verelim.İlker beye de buradan bir kez daha teşekkür edelim ev sahipliği için.


2 yorum:

  1. Kardeşim çok sevindim yaptıklarınızdan. Benim yokluğumda çok iş yapmışsınız. Elinize sağlık. inşallah bundan sonra açığı kapatırız. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Fikri abicim,sana da emekliliğin şimdiden hayırlı olsun Allah bizlerede nasip eder inşallah.

    YanıtlaSil