HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


26 Eylül 2011 Pazartesi

TANDIR'DA YOĞUN MESAİ


Akpınardaki son kovanlarımızı da Tandır'a götürünce arılıkta sadece ana kutuları kaldı.Bu sayede kovanlara göre  zayıf olan ana kutularını da nisbetende olsa yağmadan  korumuş olduk.İnşallah bu sayede ana kutu kaybını da engelleriz.İki ayrı arılık ne kadar çözüm olacak bunu zaman gösterecek...


 Ana kutularımız 4 inci çerçeveli  kutular,şimdilik durumları iyi fakat 4 çerçeve az oluyor arıyı istenen şartlarda tutmak zor.Kadrosu kuvvetlenen çoğalan arı hemen gidiyor.Yavrulu çerçeve sayısını mecburen 2 çıta da bırakıyoruz.Enaz 5 ,ideali 6 çerçeveli olursa dolu dolu kışa sokarız


Bunun gibi 2 yavrulu çerçeve bazıları duvara da yumurta atınca kutu sıkışıyor.


Yeni alınan kovanlarımızı boyayıp hazır hale getirdik.Tandırda polenlikleri sıkıntılı olanları  değiştireceğiz.O yüz den vakit kaybetme den hazırladık.


Boş çerçevelere 3'er cm'lik straforlar geçirip kovanlara bölme tahtasıda yaptık.Straforları boyayarak çok güzel bir bölme tahtası oldu.Tavsiye edilir..


Kabarmış çerçeveleri Formik asitle güveden korumaya çalışıyoruz.Şükür şimdilik büyük bir sıkıntı yok.


Çeşmeye gelen Akpınar köyünün güzelleri.


 İşte Tandır'ın son hali yaklaşık 250'nin üstünde kovan mevcut.Resmi sayımları yapılarak tespit edildi.Tüm EKİP'in arıları. Tandır da şu anda polen gelmekte mevcut durum Eskişehir e göre çok,çok iyi...


Bizim arılar şu an 43 kovan + 28 ana kutusu Ustanın dediği aklımızda ''Bir kişinin bakacağı kadar arı''şimdilik sıkıntı yok.Ama bana kalsa... neyse.... 


Yapılan bölmeleri uygun kovanlara verip,sıkıntılı kovanları aktardık.Bu esnada kovanların kadro,yavru durumu,bal ve ana kontrollerini de yapdık.


Bu kadar işin sonunda EKİP acıktı.yemek zamanı bizimkiler boğazlarına düşkünler ÇALIŞMAK İÇİN YEMEK LAZIM. diyorlar.Eee bukadar çalışkan ekip'e bunlar az bile YARASIN...


 Bu hafta  mönü'de SAÇ KAVURMA var








Geçen hafta da Selçuk Bey TENEKEDE TAVUK yapmışdı. Herhalde bu gidişle ''arıcılar ne yer''klip'nin 2.sini çekeceğiz. 


Bu gün arılara formik vereceğiz  Varroa ile mücadelede çok önemli ve etkili bir yöntem Yusuf GÜRBÜZ abi bize bu ilacın nasıl kullanılacağını ,kullanmadan önce Formik asidin tehlikesini, uyulması gereken emniyet tedbirlerini ve formik asidin yapılma yöntemini  uzun uzun anlattı.(Bu esnada resimde maske gözükmüyor yanlış anlaşılmasın  karışımı hazırlarken takıldı).


 Ticari olarak satılan %85 lik 1 litre formik asidi %65 lik yapmak için 300 ml su koyuyoruz.Daha sonra şişenin kapağına  şırınga inesi takarak uyguluyoruz.Bu yaptığımız 3. uygulama Bundan önce bal hasatının hemen arkasından fulumetrin etken maddeli ilaç verdik.


Uygulamada ise 4.çıtanın üstüne açılmış 4x4x30cm derinliğinde kanala %65 lik formik asidi uyguluyoruz.4.çıta örtü tahtasındaki yemleme deliğine denk geliyor.Böylece  örtü tahtasını kaldırmadan ilacı veriyoruz.Bu sayede etkin buharlaşmayı sağlıyoruz.


Yeterli buharlaşmanın olması için hava sıcaklığının15° ile 25° arasında olması, kovan içi sıcaklığı, kovandaki arı yoğunluğu ve asidin hava ile temas etme yüzey genişliğidir. Diğer varroa ilaçlarının bir çoğunda olduğu gibi, formik asit uygulamasını da akşam üzeri yapmak gerekir.Formik asit yakıcı olduğundan arıların üzerine dökülürse arılar ölür, bunun için hazneye asidi dökerken arıların üzerine dökülmemesine dikkat etmek gerekir.
Az buharlaşmanın varroayı öldürmediği gibi çok buharlaşmanın da ana arı kaybına ve kovan terkine sebep olduğu bilinir.

Ruşetlerde ise kanallı çıtanın ortada olması ilacın etkinliğini arttırıyor .
Bundan sonra ise arı yavruyu kesip salkıma girince 1 defalık 10cc perizin vermeyi planlıyoruz.

Bu uygulamaları yapmadan önce Bu konu hakındaki kitap ve TEKNİK ARICILIK BİLGİ PAYLAŞMA FORMU gibi formlardan faydalanarak tecrübeli arıcı abilerimizin uygulamalarına bakmakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder