HOŞGELDİNİZ BALLI ARICI BAKIRCI


8 Nisan 2012 Pazar

LARVA TRANSFERİ


Cumartesi sabah her zaman ki gibi Birol abi nin evinin önünde toplandık.Aracı tıka basa doldurduk.Kovanlar, ana kutuları,ruşetler.....ve diğer malzemeler hepsi tamam oldu.


   Çayköy'e geldiğimizde sarı çiçekler bölgeyi iyice kaplamış vaziyette.Zaten arıların getirdiği polen den belli oluyor.Bölgede kır çiçeği bol miktarda mevcut gözüküyor.




Çevredeki çiçeklerin bir bölümünün fotoğraflamaya çalıştım....


Geçen hafta zayıf kovanlara ,kuvvetlilerden takviye olarak arısıyla beraber kapalı yavru vermiştik.Ana arıyı kestirmeyelim diyerek kafese alıp öyle kovana bıraktık...Yapılan kontrollerimizde ana arıyı gördük,Verilen kapalı yavruların çıktığı,yerine günlük yumurtaların atıldığı görüldü.


   Bu esnada da ana kafeslerinin altlarına örülen dalak zaten her şeyi söylüyor.....Bu zayıf kovanlar böyle oldularsa diğerleri  nasıldır....


Kovanlarda ki kapalı yavrulu çerçevelerin kapladığı alanlar iyice genişledi.


Çıkan boş gözler günlük dolu, arı boş alan bırakmıyor.Her yere yumurta atıyor.....


 Arının durumu Maşallah çok iyi Kovanları 6 çıta da tutmaya çalışıyoruz.Yavrulu çerçeve sayısı artmakta Haftaya ufak ufak bölmeler başlar gibi...




Kayıtların güncel ve düzenli olması  bizim için çok önemli....Hele bu zamanlar  da kovanların hızlı kadro artışları, çıta durumları ve takibi kayıtlar sayesinde kontrol altında


Geçen hafta belirlediğimiz bir kovanı, bakıcı kovan olarak ayarladık.Bu hafta bakıcı kovandaki  istemediğimiz ana memelerini tespit edip bozduk.Bakıcı kovanımız bizim vereceğimiz memelere bakmak için hazır durumda. 


 Daha önceden belirlediğimiz damızlık kovanlarımız dan larva transferlerini yaptık.


 Petek gözlerinden aldığımız larvaları itinalı bir şekilde memelere bıraktık.Bu işlem sırasında larvaya zarar vermemeye dikkat etmek lazım.


Hazırlanan memeler çıtalar takıldıktan sonra bakıcı kovana verildi.4 ayrı damızlık koloniden 2 çıta 40 meme hazırlanıp verildi.Bakalım haftaya kaçı tutacak.....


Bu kadar işin ardından insan acıkıyor. Kaç hafdadır Ekip kıymalı yumurta yemekten gıdaklıyordu.Bu hafta onlara sürpriz güveç hazırladık.


Güveç ama ne güveç harika görünüyor etler çok güzel pişmiş bol arpacık soğan ve sarımsak.....


Ekip güvece tam not verdi.Bu Ekip 'e az bile çok çalışkan insanlar. Bu yemeğin arkasından demli bir çay tamam olur.


Yemeğin arkasından işlere kaldığımız yerden devam ettik.Malum çay molaları biraz sıklaştı Ekip bundan hiçte şikayetçi gözükmüyor.... :-)))


Pazar günü bahçeye gittim.geçen haftadan sökülen kökleri temizleyerek topladım.Köyden Yusuf abi sağ olsun bize traktör ayarlayarak bahçeyi sürdük.


Bir yandan da bahçenin diğer tarafını belleyerek düzenledik.


 Bülent arkadaşım da bu hafta beni sağ olsun yalnız bırakmadı.Bisikletine atlamış gelmiş hoş gelmiş sefa gelmiş.Biraz çalışıp,biraz sohbet edip güzel havanın tadını çıkardık.


İşimiz bittiğinde bahçe iyice güzelleşip kendini gösterdi.İnşallah hafta içi bir kez daha  ters ten sürüp en son tırmıklanıp sürülecek....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder